Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Gotują po mistrzowsku

Gotują po mistrzowsku


Adrianna Piekarska i Marek Jur – uczniowie Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym, zdobyli tytuł młodzieżowych wicemistrzów eko-gotowania podczas odbywającej się w Kielcach II edycji Targów ECOFAMILY.

W ramach imprezy kulinarny konkurs zorganizowała Agencja Rynku Rolnego. Wystartował w nim m.in. zespół reprezentujący sichowskie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego będące częścią Centrum Kształcenia Rolniczego. Uczniowski duet – Adrianna Piekarska i Marek Jur, którego opiekunem był Sławomir Sztaba, zachwycił jurorów serwowanymi kolejno daniami.

Rywalizacja była bardzo zaciekła i trwała aż dwa dni. Na początek uczestnicy kuchennych zmagań musieli przygotować zestaw zakąsek. Zespół z Sichowa zaserwował członkom komisji puree z selera, oraz filet z indyka marynowany w jogurcie i ostatecznie zakwalifikował się do finału z trzecią lokatą.

Drugiego dnia finaliści musieli zaproponować cały obiad złożony z zupy, dania głównego i deseru. Ada i Marek przyrządzili krem z buraków czerwonych i mleczka kokosowego, a następnie wołowinę z imbirem. Na deser podali kaszkę z truskawkami. Werdyktem jurorów zdobyli drugie miejsce i tytuł wicemistrzów eko-gotowania. Nagrodami dla laureatów konkursu były zestawy profesjonalnego sprzętu AGD i kulinarnej literatury.


Laureaci z Sichowa (fot. Tygodnik Nadwiślański)


Źródło: Tygodnik Nadwiślański, 25.05.2012, Autor: Rafał Staszewski

 

Więcej artykułów…