Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Lekcja zdrowego gotowania

Lekcja zdrowego gotowania

Grupa uczniów Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym zorganizowała niezwykłe warsztaty kulinarne dla dzieci ze szkoły podstawowej. Uczestnicy zajęć uczyli się przygotowywać najróżniejsze pyszności w oparciu o naturalne produkty.
Realizacja całego przedsięwzięcia możliwa była dzięki dotacji z konkursu grantowego „Mania działania” ogłoszonego przez Lokalne Partnerstwo dla Młodzieży.
Na początku roku młodzi ludzie w wieku 15-20 lat mogli składać wnioski o środki finansowe na zorganizowanie ciekawej imprezy, zajęć warsztatowych lub wcielenie w życie innego inspirującego pomysłu. Jednym z warunków niezbędnych do tego, by dany projekt mógł otrzymać dotację, było zgromadzenie minimum czteroosobowej grupy osób, które chciałyby wziąć w nim udział.
Jedna z takich grup – o nazwie „Zdrówko” – powstała w sichowskiej szkole. Jej koordynatorem jest Marek Jur, a członkami: Klaudia Karwata, Paulina Szydłowska, Aleksandra Głowniak i Sandra Pikul. To właśnie ta piątka wymyśliła i przeprowadziła lekcje zdrowego gotowania dla młodszych kolegów.
Ostatniego dnia maja, dziesięcioosobowe grono uczniów PSP im. Marii Firlejczyk, przez kilka godzin miało do swojej dyspozycji kuchnię Centrum Kształcenia Rolniczego. Pod czujnym okiem pomysłodawców kulinarnych zajęć, dzieci same przygotowywały zdrowe potrawy.
– Przyrządziliśmy wspólnie trzykolorową zupę z brokuł, selera i marchwi, a także placki z jabłkami na zsiadłym mleku – Wylicza Marek Jur – Do tego jeszcze kaszka z truskawkami na deser. Wszystko ze starannie dobranych składników. Nie było w tym żadnej chemii.
Warsztaty, których kulminacją była degustacja przygotowanych dań okazały się dla ich uczestników wielką frajdą.
– Nawet do zmywania naczyń nie brakowało chętnych – dodaje M. Jur.
1 czerwca kulinarne zajęcia powtórzono zapraszając na nie kolejną grupę dzieci.

Uczestnicy kulinarnych warsztatów w Sichowie (Fot. R. Staszewski)

Przez kilka godzin dzieci uczyły się przyrządzania zdrowych specjałów (Fot. R. Staszewski)

Źródło: Tygodnik Naswiślański, Rafał Staszewski, 01.06.2012r.

 

 

 

Więcej artykułów…