Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

KONKURS I FESTYN KULINARNY

Konkurs i festyn kulinarny

Karpia rytwiańskiego, ćmagi świętokrzyskiej i spyroka będzie można popróbować już w przyszły piątek w Kurozwękach. Konkursowi kulinarnemu dla restauratorów będzie towarzyszyć otwarty dla wszystkich festyn z połączony degustacją regionalnych potraw.

Czternaście znanych restauracji i hoteli z całego województwa świętokrzyskiego weźmie udział w konkursie organizowanym przez wojewodę Bożentynę Pałkę-Korubę i marszałka województwa Adama Jarubasa pod hasłem „Restauracja z kuchnią regionalną”, który odbędzie się w zespole pałacowym w Kurozwękach 25 kwietnia w godzinach od 10 do 14.

Podczas finału konkursu restauratorzy będą mieli za zadanie przygotowanie czterech regionalnych dań. Trzy potrawy wybrane zostały z listy przedstawionej przez organizatorów konkursu, a jedną mogą przyrządzić według własnego pomysłu, ale opartego na kuchni świętokrzyskiej. Oceniać je będzie jury złożone z mistrzów kuchni pod przewodnictwem Grzegorza Rusaka. Finał konkursu w pałacu w Kurozwękach połączony zostanie z konferencją na temat kuchni regionalnej z udziałem gości z całej Polski.

Dla amatorów kuchni regionalnej którzy przyjadą do Kurozwęk specjalne występy przygotowały zespoły folklorystyczne. Gwiazdą ludowej estrady będzie Genowefa Pigwa. W czwartek 24 kwietnia warto oglądać również program „Kawa czy herbata” w którym laureaci ubiegłorocznego konkursu na najlepszą świętokrzyską potrawę będą opowiadać o naszych przysmakach.

Źródło: Echo Dnia, 20 kwietnia 2008, Autor: MPB

 

Więcej artykułów…