Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Serki, placki i ciasteczka. Poznaj smakołyki, które wygrały festiwal smaków klasztornych w Rytwianach

Serki, placki i ciasteczka. Poznaj smakołyki, które wygrały festiwal smaków klasztornych w Rytwianach

Wielka impreza smaków klasztornych odbyła się w miniony weekend w Rytwianach. Główną nagrodę zdobyły siostry zakonne z Pacanowa. Gościli znani aktorzy i prezenterka Anna Popek.

Festiwal smaków klasztornych

Zgromadzenie sióstr Miłosierdzia świętego Wincentego a Paulo w Kurozwękach do Pustelni przywiozło pyszne tradycyjne ciasto drożdżowe. Siostry przypomniały dawny, ale jakże smaczny sposób jego podawania z masłem i konfiturą

Festiwal smaków klasztornych

Zgromadzenie Zakonne Przenajświętszej Trójcy Ojców Trynitarzy z Budzisk pysznym jedzeniem częstowało przez dwa dni festiwalu w Rytwianach. Gdy skończyły się placki ziemniaczane ojcowie ugotowali pyszny żurek, który także cieszył się powodzeniem

W miniony weekend w Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach odbył się I "Europejski Festiwal Smaków Klasztornych”. W konkursie kulinarnym o "Srebrny Kociołek Kamedulski” udział wzięły zgromadzenia klasztorne z Budzisk, Pacanowa, Sandomierza, Kurozwęk, Kupienina i Przemyśla. Potrawy prezentowały się pysznie, a długie kolejki chętnych, by ich posmakować ustawiały się przed stoiskami. Choć smaki pochodziły zza zamkniętej na co dzień dla publiczności klasztornej klauzury, kucharze i kucharki nie robili tajemnicy z przepisów. A te chciał poznać niejeden uczestnik Festiwalu.

Główne trofeum konkursu kulinarnego "Smaki zza klauzury” trafiło do rąk sióstr ze Zgromadzenia Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego z Pacanowa. Siostry zaskarbiły sobie podniebienia jury pysznymi serkami białymi z miętą, szczypiorkiem, czy warzywami, ale nie tylko, bo na swoim stoisku miały także własnej roboty smalec, chleb, ciasteczka i ciasta, wśród których znalazł się między innymi sernik z brzoskwiniami.

Zdobywcą drugiego miejsca w pierwszej edycji Festiwalu został Zakon Przenajświętszej Trójcy – Ojcowie Trynitarze z Budzisk. Zakonnicy serwowali między innymi placki ziemniaczane po trynitarsku w sosie beszamelowo - koperkowym z dodatkiem imbiru. Trzecią nagrodę "promiennymi ciasteczkami” wywalczyło Zgromadzenie Sióstr Służek Najświętszej Maryi Panny Prowincja Sandomierska z Sandomierza. Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali cenne nagrody w postaci sprzętu

Wśród wielu potraw, które znalazły się na stołach konkursowych można było skosztować także słodkich bułeczek z nadzieniem różanym lub jabłkowym, rogalików, powideł, czy różnych ciast. Na stoiskach poza konkursem też było smacznie. Oprócz wielkich bochnów chlebów i bułek można było tam znaleźć smalec, powidła, konfitury, nalewki i przeróżne ciasta.

Źródło: echodnia.eu, 25.06.2014, Tekst i foto: Agnieszka Kuraś

 

Więcej artykułów…