Pan „Karp” zakończył trasę w Rytwianach
Odsłon: 2924. Data dodania: 2014-12-16
Prawie tonę rybnych dań przygotowano podczas trwającej dwa tygodnie objazdowej akcji promocyjnej karpiowozu.
Przez dwa tygodnie trwała akcja zorganizowana przez Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp" i Lokalną Grupę Rybacką „Świętokrzyski Karp", promująca ryby hodowane w świętokrzyskich stawach.
Dań przygotowywanych przez ekipę kucharza Krzysztofa Gawlika smakowano w 16 miejscach w Polsce, począwszy od Bytomia na Śląsku, poprzez Kraków i Lublin. Jej finał miał miejsce w niedzielę w Rytwianach.
- Myślę, że promocja karpiowozu jest bardzo trafiona, sądząc po tym, jaka ilość osób do nas przychodzi. Kosztują potrawy i prawie w 100 procentach padają pozytywne komentarze. Wyjątkami są osoby, które nie lubią jakiejś ryby lub dodatków. Podczas całej naszej 2-tygodniowej trasy staraliśmy się pokazać, że karpia można podawać na wiele różnych sposobów, niekoniecznie musi to być schemat - karp panierowany i tylko na Wigilię - powiedział kucharz Krzysztof Gawlik
Odwiedzający karpiowóz mogli uzyskać informacje na temat właściwości ryb, sposobu ich przyrządzania i historii z nimi związanych. Kucharze na miejscu przygotowywali potrawy do degustacji. W menu było aż 15 smakowitych dań z ryb. Na talerzach królował karp, ale też lin, szczupak, sandacz czy amur. W Rytwianach mieszkańcy mogli skosztować między innymi karpia pieczonego w boczku z sosem pomidorowo - paprykowym, kaparowym lub pieczarkowym z ziemniakiem pieczonym w mundurku, zupę rybną, oryginalnie i prosto przygotowanego leszcza, czy suma.
- Akcję wiosną zwieńczy wydanie „Pamiętnika z podróży", na który składać się będzie bogata fotorelacja oraz wywiady z osobami odwiedzającymi karpiowóz. Wiosną ruszy druga tura karpiowozu. Odwiedzimy 11 gmin z Lokalnej Grupy Rybackiej "Świętokrzyski Karp" od Osieka przy Wiśle po Raków pod Kielcami - mówił Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp".
Akcja promocyjna finansowana jest ze środków programu operacyjnego RYBY 2007-2013 oraz finansów gospodarstw rybackich, członków organizacji.
Źródło: echodnia.eu, 15.12.2014, tekst i foto: Agnieszka Kuraś
Więcej artykułów…
-
Podsumowanie Gminnego Konkursu Plastycznego i Święta Drzewa 2025 r. (2025-11-13)
-
Kolejne inwestycje drogowe w Gminie Rytwiany (2025-11-07)
-
Ogłoszenie w sprawie przeprowadzenia konsultacji dot. Programu współpracy Gminy Rytwiany z organizacjami pozarządowymi oraz z podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego na 2026 rok (2025-11-06)
-
PRZERWA W DOSTAWIE WODY - WTOREK 04.11.2025 R.- SZCZEKA (2025-11-03)
-
PRZERWA W DOSTAWIE WODY - ŚRODA 05.11.2025 R.- STRZEGOMEK (2025-11-03)
-
10 listopad 2025 - Urząd Gminy nieczynny (2025-11-03)
-
Mniej śmieci – więcej pamięci - Ekologiczne Święto Zmarłych (2025-10-31)
-
Plany polowań kół łowieckich (2025-10-30)
-
Zaproszenie na XXIII sesję Rady Gminy Rytwiany (2025-10-22)
-
Planowane wyłączenia energii elektrycznej - 30.10.2025r. - Ruda (2025-10-22)




