Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Zapraszamy na II Europejski Festiwal Smaków Klasztornych

Informacja-Gmina-Rytwiany


II Europejski Festiwal Smaków Klasztornych. Przyjadą znani aktorzy.

Szczegóły imprezy:
W Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach odbędzie się II Europejski Festiwal Smaków Klasztornych. Przyjadą znani aktorzy.

Anna Popek w roli prowadzącej, Maciej Rayzacher komentował mecz, siostry zakonne przeciągały linę, a główne trofeum konkursu kulinarnego "Smaki zza klauzury" trafiło do rąk sióstr ze zgromadzenia z Pacanowa między innymi za przepyszny serek z miętą - tak prezentowała się ubiegłoroczna edycja I Europejskiego Festiwalu Smaków Klasztornych. Jak będzie wyglądała druga odsłona tej imprezy, dowiemy się już w sobotę i niedzielę, 6 i 7 czerwca.

Przyjadą znani aktorzy
Jedno jest pewne, do Pustelni Złotego Lasu znowu przyjadą aktorzy i będzie można posmakować nietuzinkowych smaków kuchni klasztornych, które na co dzień są dostępne wyłącznie za tak zwaną klauzurą. Imprezę podobnie, jak w ubiegłym roku poprowadzi Anna Popek. Swoją obecnością mają zaszczycić aktorzy z serialu "Ranczo" i "Czarne chmury", przyjaciele Pustelni. Na festiwal obiecało przyjechać między innymi aktorskie małżeństwo Małgorzata i Paweł Królikowscy (Grażyna z "Klanu" i Kusy z serialu "Ranczo"), Arkadiusz Nader (posterunkowy Stasiek z "Rancza"), Leonard Pietraszak, Maciej Rayzacher i Stefan Szmidt.

Sobota duchowa, niedziela z atrakcjami
W sobotę po organizacji stoisk odbędzie się msza święta. Po niej wieczór upłynie na wspólnym śpiewie, grze na gitarze i innych instrumentach przy grillu w ogrodach klasztornych. Na koniec opóźniony Apel Jasnogórski.

Główne punkty programu zaplanowano na niedzielę, 7 czerwca. Gwiazdą będzie zespół Testimonium. O godzinie 12 oficjalne rozpoczęcie imprezy, przygotowanie i prezentacja smakołyków przez poszczególne grupy. O godzinie 13 pierwsza odsłona występu zespołu Testimonium. Około 14 jury festiwalu rozpocznie swoją pracę, spróbuje i oceni wszystkie potrawy wystawione do konkursu. Po naradzie, około godziny 15 zostanie ogłoszony werdykt i wręczone nagrody. Podczas trwania festiwalu zaprezentowane zostaną różne stoiska na przykład: stoisko zdrowotne - zioła bonifratów, stoisko z potrawami przygotowanymi przez harcerzy - potrawy leśne i biwakowe, z kolei rycerze z Szydłowa urządzą degustację potraw dawnych, ale wybornych. Na stoisku Kół Łowieckich Bóri Knieja posmakujemy dziczyzny. Ale na dopieszczaniu podniebienia impreza nie zakończy się. Podczas jej trwania przewidziano także atrakcje dla dzieci, konkursy, loterie, wesołe miasteczko. Będą pokazy policji i straży pożarnej. A dla kochających sztukę - wystawa poplenerowa malarstwa Stowarzyszenia Artystów Plastyków Świętokrzyskich.

Coś dla ducha i dla ciała
Idea, która przyświeca organizatorom, to promocja kuchni klasztornej, bogatej w wyjątkowe smaki i tradycyjne receptury, ale także prezentacja wszystkich dziedzin aktywności, które mają dobry wpływ na człowieka, wywołują pozytywne emocje, dają radość i energię. Dlatego organizatorzy imprezy zaprosili do udziału w Europejskim Festiwalu Smaków Klasztornych wszystkich tych którzy, chcą pokazać publiczności swój talent, podzielić się umiejętnościami czy zarazić piękną pasją. Impreza zapowiada się smakowicie i niezwykle interesująco. Wygląda na to, że każdy znajdzie tam coś dla ducha i dla ciała.

Agnieszka Kuraś
kuras@echodnia.eu

Źródło: strefaimprez.pl

 

Więcej artykułów…