ŚWIĘTOKRZYSKIE SPECJAŁY
Odsłon: 3448. Data dodania: 2008-05-09
Świętokrzyskie specjały
Kto w piątek, 25 kwietnia, odwiedził Zespół Pałacowy w Kurozwękach, miał niepowtarzalną okazję spróbowania najlepszych specjałów województwa świętokrzyskiego. Konkurs dla restauratorów połączony był z ogólnopolską konferencją na temat potraw regionalnych.
To wspólna inicjatywa wojewody Bożentyny Pałki-Koruby i marszałka Adama Jarubasa. Kulinarne święto w Kurozwękach nie było pierwszym przedsięwzięciem, mającym na celu upowszechnianie smaków kojarzących się z regionem. Od dwóch lat urząd wojewody organizuje konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna".
Tym razem do zespołu pałacowego Jana Marcina Popielą ściągnęło kilkunastu restauratorów, którzy wyrazili chęć rywalizacji o tytuł „Restauracji z kuchnią regionalną". Konkurs polegał na przyrządzeniu czterech potraw w cztery godziny. Trzy z nich trzeba było wykonać z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań. Czwarte danie to już inwencja uczestników konkursu, ograniczona jedynie koniecznością zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy. Wszystkie dania zostały zaprezentowane podczas konferencji, w trakcie której tradycyjnąjuż degustację wzbogaciła możliwość wzięcia udziału w regionalnych obrządkach. O oprawę muzyczną zadbały folklorystyczne kapele muzyczne ziemi świętokrzyskiej, m.in. zespół „Sichowianie" reprezentujący powiat staszowski.
Na restauratorów, którzy zdecydowali się stanąć w szranki, czekały atrakcyjne nagrody, jak chociażby specjalistyczny piec konwekcyjno-parowy.
Komisja sędziowska miała pełne ręce roboty.
Dania fachowym okiem oceniali znawcy tematyki kulinarnej, m.in. Grzegorz Russak i Hanna Szyman-derska, a także Grzegorz Komendarek znany z telenoweli „Złotopolscy", na co dzień jeden z szefów kuchni warszawskiej restauracji „Yesterday".
W trwających kilka godzin zmaganiach zwyciężyła restauracja Monte Carlo z Kielc, drugie miejsce zajął Zajazd MATEO ze Stopnicy, a trzecia pozycja przypadła hotelowi Kongresowemu z Kielc. Z okazji konferencji wydana została książka kucharska „W krainie święto krzyskich smaków", zawierająca kilka dziesiąt przepisów na najpopularniejsze dania regionalne.
Źródło: Tygodnik Nadwiślański nr 19(1408) z dn. 8 maja 2008r. Autor: RAFAŁ STASZEWSKI
Więcej artykułów…
-
Zapisy do akcji Masz Głos (2025-02-04)
-
Informacja o chorobie pryszczyca (2025-02-04)
-
Zaproszenie dla przedstawicieli organizacji pozarządowych na konferencję pn. NGO - Partnerem Samorządu Województwa Świetokrzyskiego (2025-02-03)
-
Ogłaszenie konkursu na realizację zadań celu publicznego z zakresu wspierania rozwoju sportu (2025-01-30)
-
PRZERWA W DOSTAWIE WODY- STRZEGOMEK, UL. BOCZNA I RYTWIAŃSKA 30.01.2025 (2025-01-29)
-
Zwrot podatku akcyzowego w 2025 roku (2025-01-28)
-
Noworoczne kolędowanie - filia GCK w Podborku - 30.01.2025r. - ZAPROSZENIE (2025-01-28)
-
W lutym rusza nabór wniosków na założenie działalności gospodarczej (2025-01-28)
-
Informacja w sprawie odbioru odpadów komunalnych w dniu 28.01.2025 (2025-01-28)
-
Ogłoszenie o możliwości zgłaszania uwag do oferty na realizację zadania publicznego zgłoszonego z inicjatywy organizacji pozarządowej (2025-01-24)