ŚWIĘTOKRZYSKIE SPECJAŁY
Odsłon: 3351. Data dodania: 2008-05-09
Świętokrzyskie specjały
Kto w piątek, 25 kwietnia, odwiedził Zespół Pałacowy w Kurozwękach, miał niepowtarzalną okazję spróbowania najlepszych specjałów województwa świętokrzyskiego. Konkurs dla restauratorów połączony był z ogólnopolską konferencją na temat potraw regionalnych.
To wspólna inicjatywa wojewody Bożentyny Pałki-Koruby i marszałka Adama Jarubasa. Kulinarne święto w Kurozwękach nie było pierwszym przedsięwzięciem, mającym na celu upowszechnianie smaków kojarzących się z regionem. Od dwóch lat urząd wojewody organizuje konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna".
Tym razem do zespołu pałacowego Jana Marcina Popielą ściągnęło kilkunastu restauratorów, którzy wyrazili chęć rywalizacji o tytuł „Restauracji z kuchnią regionalną". Konkurs polegał na przyrządzeniu czterech potraw w cztery godziny. Trzy z nich trzeba było wykonać z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań. Czwarte danie to już inwencja uczestników konkursu, ograniczona jedynie koniecznością zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy. Wszystkie dania zostały zaprezentowane podczas konferencji, w trakcie której tradycyjnąjuż degustację wzbogaciła możliwość wzięcia udziału w regionalnych obrządkach. O oprawę muzyczną zadbały folklorystyczne kapele muzyczne ziemi świętokrzyskiej, m.in. zespół „Sichowianie" reprezentujący powiat staszowski.
Na restauratorów, którzy zdecydowali się stanąć w szranki, czekały atrakcyjne nagrody, jak chociażby specjalistyczny piec konwekcyjno-parowy.
Komisja sędziowska miała pełne ręce roboty.
Dania fachowym okiem oceniali znawcy tematyki kulinarnej, m.in. Grzegorz Russak i Hanna Szyman-derska, a także Grzegorz Komendarek znany z telenoweli „Złotopolscy", na co dzień jeden z szefów kuchni warszawskiej restauracji „Yesterday".
W trwających kilka godzin zmaganiach zwyciężyła restauracja Monte Carlo z Kielc, drugie miejsce zajął Zajazd MATEO ze Stopnicy, a trzecia pozycja przypadła hotelowi Kongresowemu z Kielc. Z okazji konferencji wydana została książka kucharska „W krainie święto krzyskich smaków", zawierająca kilka dziesiąt przepisów na najpopularniejsze dania regionalne.
Źródło: Tygodnik Nadwiślański nr 19(1408) z dn. 8 maja 2008r. Autor: RAFAŁ STASZEWSKI
Więcej artykułów…
-
Zaproszenie na webinar „Questy – Wyprawy Odkrywców innowacyjnym narzędziem promocji i rozwoju polskich wsi, miast i miasteczek” (2024-07-22)
-
Fundacja Młodzieży Wiejskiej - oferta wypoczynku letniego dla dzieci (2024-07-19)
-
Planowane wyłączenia energii elektrycznej - 22.07.2024r. - Rytwiany, Szczeka (2024-07-19)
-
Zaproszenie dla dzieci na spotkanie z PSEM PRECLEM - 22.07.2024r. (2024-07-19)
-
Zaproszenie na Przegląd Zespołów Folklorystycznych w Sichowie Małym "Witamy Wszystkich Piosenką" - 20.07.2024r. (2024-07-19)
-
OSTRZEŻENIE DLA WNIOSKODAWCÓW I BENEFICJENTÓW PROGRAMU „CZYSTE POWIETRZE” (2024-07-19)
-
Zaproszenie do Ogólnopolskiego Konkursie Fotograficznym “Ach, świętokrzyskie czaruje” (2024-07-19)
-
Charytatywna zbiórka odzieży w celu pomocy dla Zuzi Maciejko (2024-07-19)
-
Przerwa w dostawie wody - 19.07.2024r. (2024-07-18)
-
UWAGA - Fala upałów groźna również dla zwierząt (2024-07-17)