ŚWIĘTOKRZYSKIE SPECJAŁY
Odsłon: 3590. Data dodania: 2008-05-09
Świętokrzyskie specjały
Kto w piątek, 25 kwietnia, odwiedził Zespół Pałacowy w Kurozwękach, miał niepowtarzalną okazję spróbowania najlepszych specjałów województwa świętokrzyskiego. Konkurs dla restauratorów połączony był z ogólnopolską konferencją na temat potraw regionalnych.
To wspólna inicjatywa wojewody Bożentyny Pałki-Koruby i marszałka Adama Jarubasa. Kulinarne święto w Kurozwękach nie było pierwszym przedsięwzięciem, mającym na celu upowszechnianie smaków kojarzących się z regionem. Od dwóch lat urząd wojewody organizuje konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna".
Tym razem do zespołu pałacowego Jana Marcina Popielą ściągnęło kilkunastu restauratorów, którzy wyrazili chęć rywalizacji o tytuł „Restauracji z kuchnią regionalną". Konkurs polegał na przyrządzeniu czterech potraw w cztery godziny. Trzy z nich trzeba było wykonać z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań. Czwarte danie to już inwencja uczestników konkursu, ograniczona jedynie koniecznością zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy. Wszystkie dania zostały zaprezentowane podczas konferencji, w trakcie której tradycyjnąjuż degustację wzbogaciła możliwość wzięcia udziału w regionalnych obrządkach. O oprawę muzyczną zadbały folklorystyczne kapele muzyczne ziemi świętokrzyskiej, m.in. zespół „Sichowianie" reprezentujący powiat staszowski.
Na restauratorów, którzy zdecydowali się stanąć w szranki, czekały atrakcyjne nagrody, jak chociażby specjalistyczny piec konwekcyjno-parowy.
Komisja sędziowska miała pełne ręce roboty.
Dania fachowym okiem oceniali znawcy tematyki kulinarnej, m.in. Grzegorz Russak i Hanna Szyman-derska, a także Grzegorz Komendarek znany z telenoweli „Złotopolscy", na co dzień jeden z szefów kuchni warszawskiej restauracji „Yesterday".
W trwających kilka godzin zmaganiach zwyciężyła restauracja Monte Carlo z Kielc, drugie miejsce zajął Zajazd MATEO ze Stopnicy, a trzecia pozycja przypadła hotelowi Kongresowemu z Kielc. Z okazji konferencji wydana została książka kucharska „W krainie święto krzyskich smaków", zawierająca kilka dziesiąt przepisów na najpopularniejsze dania regionalne.
Źródło: Tygodnik Nadwiślański nr 19(1408) z dn. 8 maja 2008r. Autor: RAFAŁ STASZEWSKI
Więcej artykułów…
-
Podsumowanie Gminnego Konkursu Plastycznego i Święta Drzewa 2025 r. (2025-11-13)
-
Kolejne inwestycje drogowe w Gminie Rytwiany (2025-11-07)
-
Ogłoszenie w sprawie przeprowadzenia konsultacji dot. Programu współpracy Gminy Rytwiany z organizacjami pozarządowymi oraz z podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego na 2026 rok (2025-11-06)
-
PRZERWA W DOSTAWIE WODY - WTOREK 04.11.2025 R.- SZCZEKA (2025-11-03)
-
PRZERWA W DOSTAWIE WODY - ŚRODA 05.11.2025 R.- STRZEGOMEK (2025-11-03)
-
10 listopad 2025 - Urząd Gminy nieczynny (2025-11-03)
-
Mniej śmieci – więcej pamięci - Ekologiczne Święto Zmarłych (2025-10-31)
-
Plany polowań kół łowieckich (2025-10-30)
-
Zaproszenie na XXIII sesję Rady Gminy Rytwiany (2025-10-22)
-
Planowane wyłączenia energii elektrycznej - 30.10.2025r. - Ruda (2025-10-22)
