Startuje druga edycja programu „Natura od kuchni”
Odsłon: 219. Data dodania: 2023-05-18
Także i w tym roku Lasy Państwowe będę współpracowały z kołami gospodyń wiejskich, by wspólnie popularyzować wiedzę o żywności pochodzenia leśnego. Organizacje, które przedstawią najlepsze projekty na działania promujące wykorzystanie dziczyzny i płodów runa leśnego mogą ubiegać się o dofinansowanie w wysokości do 10 tys. zł!
Podobnie, jak w poprzednim roku, program ma zasięg ogólnopolski i jest skierowany do kół gospodyń wiejskich, które są wpisane do krajowego rejestru kgw. Jego zadaniem jest upowszechnienie wiedzy o żywności, jaką daje las i jej unikalnych walorach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej.
Jak podkreśla Józef Kubica, dyrektor generalny Lasów Państwowych: Pierwsza edycja konkursu była bardzo udana i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem kół gospodyń wiejskich. Wpłynęło ponad 600 wniosków, spośród których dofinasowanie otrzymało aż 590 z nich. Po czym dodaje – Cieszy nas nie tylko ilość organizacji, jakie wyraziły wolę współpracy z Lasami Państwowymi, ale przede wszystkim kreatywne pomysły doskonale wypełniające założenia konkursu. Wspólnie z kołami gospodyń wiejskich promowaliśmy las, zdrowy tryb życia i najlepsze produkty, jakie daje nam natura.
Edward Siarka, sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska zwraca uwagę, że: Nie ma nic lepszego niż pożywienie pochodzące prosto z natury, towarzyszące nam od wieków. Pożywienie, którego źródłem był i jest las. Program „Natura od kuchni”, podobnie, jak autorski projekt Lasów Państwowych „Dobre z lasu” pokazuje, jak można gospodarować zasobami przyrody w sposób zrównoważony i zgodny z misją Lasów Państwowych. Jak równomiernie zaspokajać potrzeby obu współzależnych od siebie stron – lasu i ludzi.
Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 10 tys. zł netto.
Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2023 r.
Szczegółowe informacje i dokumenty konkursowe znajdują się na stronie Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych.
*
„Dobre z lasu” czyli zdrowa żywność z polskich lasów – autorski projekt Lasów Państwowych
Lasy Państwowe są właścicielem marki „Dobre z Lasu”, za pomocą której promują zdrową żywność pochodzącą z polskich lasów, czyli dziczyznę, miody oraz płody runa leśnego. Celem tego przedsięwzięcia jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności, korzystając z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii. Marka „Dobre z Lasu” firmuje produkty pochodzące z lokalnych źródeł i wspiera rynek przetwórstwa leśnych produktów niedrzewnych. Więcej na ten temat pod adresem: www.dobrezlasu.pl
Organizatorem konkursu jest Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.
Źródło: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/startuje-druga-edycja-programu-natura-od-kuchni 18.05.2023
Więcej artykułów…
-
Zbiórka elektroodpadów w ramach akcji na wsparcie OSP Strzegom (2024-05-02)
-
2 maja - Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej (2024-05-02)
-
ZAPROSZENIE NA BIAŁO-CZERWONY RAJD ROWEROWY "Popedałuj z Kulturą XI" - 3 maja 2024r. (2024-05-02)
-
Inwestycje Gminy Rytwiany - podsumowanie (2024-05-02)
-
INFORMACJA Rejonowej Komisji Wyborczej Nr 28 w Kielcach o składzie, siedzibie i pełnionych dyżurach (2024-04-30)
-
Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach zaprasza (2024-04-30)
-
Gospodarstwo Rybackie Rytwiany zaprasza na łowisko (2024-04-30)
-
KGW Święcica: Pierwsze spotkanie w III edycji programu Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki (2024-04-30)
-
Dobiega końca modernizacja Stacji Uzdatniania Wody w Rytwianach (2024-04-30)
-
1 maja - Międzynarodowe Święto Pracy (2024-04-30)