Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Zrobił furorę

Zrobił furorę

RYTWIANY. Gmina ta jako jedyna z terenu województwa świętokrzyskiego uczestniczyła w finale akcji „Ekologiczna Gmina 2009", organizowanej przez Radio dla Ciebie oraz Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

20 września w warszawskim parku im. Rydza-Śmigłego, gdzie odbywał się ekologiczny piknik, zgromadziły się setki gości z całego kraju. Poszczególne gminy na przygotowanych przez siebie stoiskach promocyjnych prezentowały to, z czego słyną i czym w sposób szczególny mogą się pochwalić. Reprezentacja Rytwian wspierana była przez zespół obrzędowo-śpiewaczy „Sichowianie" z Sichowa Małego, prowadzony przez Dorotę Karasińską-Kozłowską i Gustawa Kozłowskiego.

Rytwiański karp znowu zdobywa laury. Na zdjęciu doroczny festyn promujący ryby pochodzące z miejscowego gospodarstwa rybackiego.

Na stoisku promocyjnym gminy można było zapoznać się z informacjami na temat jej walorów przyrodniczych i turystycznych, a także rozwiązań technicznych w dziedzinie ekologii. Można było również spróbować lokalnych specjałów: wędlin wyrabianych przez Barbarę i Jerzego Adasiów z Sichowa Dużego, warzyw z Gospodarstwa Ogrodniczego Zbigniewa Górniaka, karpia rytwiańskiego w galarecie oraz smażonego przygotowanego przez Irenę Pogorzelską ze Święcicy a pochodzącego z Gospodarstwa Rybackiego Wacława Szczoczarza w Rytwianach, a także miodów z pasieki Piotra Błąka.

Integralną częścią pikniku był konkurs na najlepszą potrawę regionalną 2009 roku. Zgłoszony doń przez gminę Rytwiany karp wędzony,' przyrządzony przez Andrzeja Wójcickiego, okazał się bezkonkurencyjny i zdobył pierwszą nagrodę.

Jest to już kolejny wielki sukces karpia z Rytwian. W 2007 roku (zaserwowany w galarecie według przepisu Ireny Pogorzelskiej) zdobył on tytuł najlepszej świętokrzyskiej potrawy świątecznej.

Źródło: Tygodnik Nadwiślański nr 41(1482) z dn. 8 października2009r.

 

Więcej artykułów…