Chętnych na karpia nie brakuje
Odsłon: 3100. Data dodania: 2009-12-22
Chętnych na karpia nie brakuje
W tym roku świątecznego karpia nie powinno zabraknąć. W gospodarstwie rybackim w Rytwianach magazyny są pełne, ale z zakupem nie warto czekać do ostatniej chwili.
Wacław Szczoczarz, właściciel gospodarstwa rybackiego w Rytwianach prezentuje ładny okaz karpia z tegorocznych odłowów. (Archiwum prywatne)
Sezon na karpia właśnie wkracza w szczytowa fazę. Mimo dość dużej konkurencji wśród gatunków ryb, to właśnie karp królował będzie na wigilijnej wieczerzy w wielu polskich domach. Chętnych z każdym dniem przybywa dlatego gospodarstwa rybackie przeżywają oblężenie kupujących.
W Rytwianach już w pierwszej połowie listopada karpie wylądowały w specjalnych magazynach. Z dużych i głębokich stawów zostały odłowione do mniejszych zbiorników o dużym przepływie. Wszystko po to, aby je dodatkowo przepłukać i aby były "pod ręką”. W tym roku w gospodarstwie rybackim w Rytwianach do wzięcia jest kilkadziesiąt ton karpia.
Karpie ze stawów Radziwiłła trafiają na stoły wielu polskich domów. W tym roku połowa magazynów zarezerwowana jest dla dużych sieci handlowych, a druga połowa dla odbiorców hurtowych i detalicznych. – Jeśli ktoś zechce kupić rybę u nas na miejscu nie powinien czekać na ostatnią chwilę – mówi Wacław Szczoczarz właściciel gospodarstwa rybnego w Rytwianach. W ubiegłym roku na dwa dni przed wigilią magazyny były już puste.
Cena karpia w tym roku raczej się nie zmieni. – Ten akurat towar rządzi się zupełnie innymi regułami. I choć w skali kraju karpia jest w tym roku mniej to jego cena wcale nie musi być wyższa niż przed rokiem – wyjaśnia Szczoczarz. W hipermarketach kilogram karpia kosztuje około 10 złotych, natomiast na targowych bazarach cena waha się średnio na poziomie około 12 złotych za kilogram.
Karpie z Radziwiłłowskich stawów w Rytwianach zyskują co roku uznanie w wielu konkursach kulinarnych. Rytwiański karp jest między innymi laureatem pierwszego miejsca w konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę świąteczną z 2007 roku. We wrześniu tego roku "Rytwiański karp wędzony” zdobył pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną, organizowanym przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Źródło Echo Dnia - echodnia.eu, 21 grudnia 2009, Marcin Jarosz
Więcej artykułów…
-
Paczuszka dla maluszka - zapraszamy na kiermasz ciast i ozdób świątecznych (2024-11-20)
-
Newsletter LGD – Dorzecze Wisły (2024-11-20)
-
Poradnik Pacjenta: Profilaktyka to męska sprawa (2024-11-19)
-
Zaproszenie na bezpłatne badania okulistyczne (2024-11-19)
-
Program Aktywny Rodzic (2024-11-19)
-
Ogólnopolska kampania DZIECIŃSTWO BEZ PRZEMOCY (2024-11-19)
-
PRZERWA W DOSTAWIE WODY - (WTOREK 19.11.2024) (2024-11-18)
-
Akademia GOZ zaprasza na BEZPŁATNE szkolenia i doradztwo dot. gospodarki o obiegu zamkniętym (2024-11-18)
-
Bezdomna suczka szuka nowego domu! (2024-11-15)
-
Program resortowy Ministra Rodziny i Polityki Społecznej "Opieka wytchnieniowa” dla Jednostek Samorządu Terytorialnego – edycja 2025 (2024-11-14)