Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Region świętokrzyski ma smak rytwiańskiego karpia wędzonego.

Region świętokrzyski ma smak rytwiańskiego
karpia wędzonego.

Co je Świętokrzyskie? Gazeta Wyborcza ogłosiła w sierpniu b.r. plebiscyt na kulinarny symbol naszego regionu, najlepszą potrawę i najlepszy produkt p.n. „Polska je, je, je”. Do plebiscytu można było zgłaszać ulubione produkty  i  dania z przepisami oraz uzasadnieniami. Po zaciętej walce  na maile i sms-y  I miejsca w plebiscycie przypadły  Jędrzejowskiemu twarożkowi śmietankowemu i naszemu Rytwiańskiemu karpiowi wędzonemu.  Nasz karpik, ryba wielce utytułowana, zaspokaja gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wystarczy przypomnieć tylko ubiegłoroczny Finał akcji „Ekologiczna Gmina 2009”, jaki odbył się w Warszawie z udziałem reprezentacji Gminy Rytwiany, podczas którego Rytwiański karp wędzony zwyciężył w konkursie na najlepszy produkt regionalny. Ponadto w 2009r. nasza ryba zawędrowała  na Międzynarodowe Targi Rybne POLFISH, które odbyły się w Gdańsku. Tam również wyśmienicie smakowała wespół z rytwiańskim winem z winnicy P. Wacława Szczoczarza. Także Niemcy rozsmakowali się w naszym wędzonym karpiu.


,,Rytwiański karp wędzony smacznie prezentował się podczas konkursu na Świąteczną Potrawę w 2007r. w Kielcach. Konkurs ogłoszony został przez Wojewodę Świętokrzyskiego."

Pan Karp z ogromnym sukcesem promował polskiego karpia, w tym naszego karpia wędzonego, który zebrał mnóstwo pochwał, na drugich targach SlowFisch w Bremie, w listopadzie ubiegłego roku. Większość gości po raz pierwszy kosztowała produkty z wędzonego karpia i otwarcie wyrażała zaskoczenie i zachwyt wybornym smakiem oraz wypytywała o miejsce pochodzenia, sposoby hodowli i technologie  jego produkcji.
 Niezwykłe walory smakowe tej wędzonej ryby potwierdza również Bożentyna Pałka-Koruba, wojewoda świętokrzyska:
„Trochę już wspaniałych świętokrzyskich smaków spróbowałam w swoim życiu. To jednak, co w ostatnim czasie przyćmiło wszystkie, to karp po rytwiańsku. Wędzony (…). Muszę przyznać, że czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Znakomity produkt o wyrafinowanym smaku.”

Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Państwa do Gospodarstwa Rybackiego Rytwiany by jak najszybciej skosztować  tego specjału. Pamiętajmy jednak, że ryby, również naszego karpia,  spożywać należy przez cały rok.


Źródło: http://kielce.gazeta.pl/kielce/0,35264.html z dnia 26.10.2010

 

Więcej artykułów…